Monday, March 03, 2008

Hanna lærer bort ting hun ikke er sikker på om stemmer og som hun ikke er sikker på om noen trenger å vite, del 2

Forrige helg hørte jeg fuglesang til frokost og søndag kveld spredte jeg det glade budskap da jeg froklamerte at våren var her (igjen). Vel, de er i hvert fall kåte disse fuglene, sa skeptikerne som mente at fuglesang betyr at fuglene er kåte. De klarte ikke å tro at våren var på vei og prøvde å sverte fuglenes rykte i stedet for å hanskes med sin egen manglende tro på fremtiden på en konstruktiv måte. Men det kan hende det er sant og jeg tenkte bare å nevne det så ikke denne løgnaktigheten fortsetter i flere generasjoner. "Fuglene synger fordi solen gjør dem glad, sa mor og far med et skjevt smil og unngikk nok en vanskelig samtale med vesle Lise."

I dag snakket jeg med en fabelaktig frøken som kan mye fakta. Hun kan faktisk så mye fakta at hun har en egen spalte i vennskapet vårt som heter dagens fakta. I dag satte hun fokus på at ordet våryr kunne virke noe misvisende, da det for mange fremstod som mer sannsynlig å bli gravid på våren. Det stemmer ikke, da mannens spermkvalitet er dårligere på våren enn ellers fordi barn (før i tiden) hadde større sjanse for å fryse i hjel hvis de ble født på vinteren. Hun konkluderte med at det kanskje var nettopp derfor man ble våryr, fordi sjansen for graviditet var så liten. På den tiden (før i tiden) snakket man sikkert sjeldent om spermkvalitet, men kroppene våre vet kanskje mer enn vi tror. Nå vet vi det og.
Hubro - årets fugl i Norsk Ornitologisk Forening (NOF). Foto: Terje Hansen.

2 comments:

Kristian said...

Skeptisk. Jeg vil ha kilder. Jeg ønsker ikke å bli stemplet som lite fruktbar når jeg merker på kroppen min at jeg er det.

"Seasonal variations in semen parameters have been reported in both fertile and infertile men [3-6]. Saint Pol et al. found a significant seasonal variation in sperm count, with highest sperm counts in late winter and early spring and lowest concentration in late summer [5]." http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=524369

Hanna Hvattum said...

Nei, nei. Jeg har sikret meg mot sånne kommentarer med overskriften. Jeg er ikke sikker på om det stemmer! Jeg trenger ingen kilder! :)